Jom Cegah Hipertensi
Objecktif Penjagaan Pemakanan Kepada Mereka Yang Berisiko Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi) 1 Mengelakkan dan melambatkan daripada terjadinya penyakit tekanan darah tinggi (hipertensi) 2 Mencapai dan mengekalkan 2.1 Tekanan darah kurang atau sama 130/80 mmHg 2.2 Aras lemak dan kolesterol dalam julat normal 2.3 Indeks Jisim Tubuh (IJT) antara 18.5 – 25.0 kg/m2 Apa Perlu Saya Lakukan Untuk Mengurangkan RISIKO Tekanan Darah (Hipertensi)? 1 Hadkan pengambilan garam (sodium). 2 Berhenti merokok. 3 Sentiasa aktif. 4 Kekalkan berat badan unggul. 5 Tangani stress. 6 Hadkan penggunaan alcohol (jika ada) 7 Sentiasa periksa tekanan darah. Berapa banyak Garam boleh diambil? Saranan pengambilan garam, untuk dewasa adalah <5g bersamaan satu sudu the sehari. Ini termasuklah garam yang tersembunyi. Garam yang berlebihan akan meningkatkan risiko Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi). Hipertensi digambarkan sebagai bacaan tekanan darah tinggi secara berpanjangan dan berterusan dengan bacaan sistolik BP