Deman Panas, Sakit Perut, Cirit Birit
Mungkin bererti Demam Kepialu
Demam Kepialu ialah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh kuman Kepialu (Salmonella typhi).
Kuman ini terdapat di dalam air kencing dan najis pesakit Kepialu dan pembawanya.
Pembawa Demam Kepialu ialah seorang yang mempunyai kuman-kuman Kepialu dalam badannya, tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda Demam Kepialu.
Cara Deman Kepialu Merebak
Demam Kepialu berjangkit dengan meminum air dan memakan makanan yang telah dicemar oleh najis dan muntah pesakit/pembawa kumam Kepialu.
Kuman Kepialu boleh mencemarkan bekalan air minuman, jika tandas yang sempurna tidak digunakan.
Kumam Kepialu dibawa oleh lalat yang hinggap di atas najis pesakit/pembawa kuman Kepialu dan seterusnya hinggap di atas makanan yang terdedah.
Demam Kepialu boleh berjangkit melalui tangan yang terkena najis/muntah pesakit/pembawa kuman Kepialu jika tidak dibasuh sebelum makan atau semasa menyediakan makanan.
Tanda-Tanda Dan Gejala
1 Sakit kepala yang kuat.
2 Sakit perut.
3 Sembelit diikuti dengan cirit-birit.
4 Demam panas (suhu badan tinggi) dan berterusan selama 3 ke 4 minggu.
5 Ruam di badan.
6 Mata layu dan mencengkung.
7 Tidak sedakan diri dan meracau.
Bahaya Demam Kepialu
1 Seorang pesakit mungkin boleh mengambil masa berminggu-minggu untuk sembuh.
2 Seorang pesakit boleh mengalami pendarahan dan bahagian yang dijangkiti dalam ususnya boleh pecah.
3 Jangkitan Kepialu boleh menjangkiti jantung yang kemudiannya boleh membawa maut.
4 Penyakit ini boleh menyebabkan maut sekiranya tidak dirawat.
Langkah-langkah Pencegahan
1 Basuh semua sayur-sayuran dan buah-buahan dengan air bersih sebelum dimakan.
2 Basuh semua pinggan mangkuk dengan menggunakan air yang bersih.
3 Letak/sediakan makanan di tempat tinggi yang bersih.
4 Gunakan tandas yang sempurna.
5 Cuci tangan dengan sabun dan air yang bersih selepas menggunakan tandas, sebelum makan dan sebelum menyediakan makanan.
6 Minum air yang telah dimasak.
7 Bersihkan Kawasan sekeliling rumah dan lupuskan sampah dengan sempurna.
8 Pilih gerai dan pengendali makanan yang bersih.
9 Tutup semua makanan.
10 Gunakan penyepit untuk mengambil makanan.
Sumber Pendidikan Kesihatan, Kementerian Kesihatan Malaysia
Comments
Post a Comment
Hi ! your comment is appreciated. Thank you and have a nice day.
Types of comments
Advisory: You’re encourage to give advice on this post for better creativity.
Directive: You’re encourage to suggest an addition, an edit to rewrite words or sentences on this post.
Descriptive: You’re encourage to show your perspective and views by describing interrelation of the paragraphs in this post.
Evaluative: You’re encourage to give ratings for this post. (examples, Poor, Normal, Excellent).
Interpretive: You’re encourage to share your skills to this post so that this post becomes a better read.
Question: You’re encourage to ask questions.
Online comment sections provide a space for the public to interact with news, to express their opinions, and to learn about other’s views.
Percentage reading and leaving online comments:
1 Post and read online comments - 53.3 %
2 Post online comments, but to not read them - 1.7 %
3 Do not post online comments, but read them - 24.6 %
4 Neither read nor post online comments - 20.2 %
(Data from the Engaging News Project)
You’re discouraged from and to avoid commenting on:
Religion and spirituality, adult content, gambling, dating or adult friend finding, personal characteristics, shock and scare texts, alcohol and tobacco, race, ethnicity, national origin, age, sex, sexual orientation, gender identity, family/marital status, disability or medical or genetic condition and any forms of discrimination.